ODI 'kod šatora'

'Kod šatora' donosimo najnovije trendove u popularizaciji znanosti, automobile na solarni pogon, robote, te cijeli šareni svijet znanstvenih pokusa. Ukoliko priđete nešto bliže kipu Ruđera Boškovića možda vam prišapne i po koju povijesnu tajnu.

UDRUGA PROFESSOR BALTAZAR

Udruga professor Baltazar uz pomoć Malog istraživača i ove godine će pripremiti  za dane IRB-a pokuse za najmlađe, ali će sigurno zainteresirati  i njihove roditelje.
Dok klinci rade padorbranca i slušaju priču o Faustu Vrančiću, roditelji (a kasnije i klinci) sigurno će htjeti otkriti tajne kriptografije. Naravno, oko njih će to sve budno pratiti prof. Baltazar.

HRVATSKO ORIGAMI DRUŠTVO

Mehanika origamija, prijelomne točke i kutevi koji čine razliku.

Već dvadesetak godina moderna origami umjetnost inspirira znanost, i obratno, znanost pomaže u kreiranju superkompleksnih origami oblika. Ovom ćemo se prilikom baviti  mehanikom origamija, prijelomnim točkama i kutovima koji čine razliku. Pozabavit ćemo se Miura mapom i flasherima,  na različitim origami modelima istražiti koje  linije savijanja pokreću papir, a koje ne. Pozivamo vas da uz našu pomoć savinete svoj papirnati mehanizam i osjetite čari istraživanja različitih mogućnosti.

Do viđenja na Ruđeru!

FORA RADIONICE

MAGNETNE SKULPTURE I IGRAČKE

Predstaviti ćemo niz eksperimenata i modela inspiriranih magnetima i magnetskim pojavama, području kojim je posebno inspiriran bio Nikola Tesla.

Posjetitelji će se susresti s jakim neodimijskim magnetima pomoću kojih će izrađivati zanimljive  magnetske igračke: levitirajući magnet u epruveti, antigravitacijska magnetska skulptura i propadanje magneta kroz cijev.

Na punktu biti će također prikazani razni modeli, igračke i izumi bazirani na magnetskoj sili i elektromagnetskoj indukciji, čije će principe djelovanja moći slobodno istraživati. Radi se o petnaestak eksperimenata iz područja magnetizma i elektro-magnetizma, područja koje je revolucionarizirao Tesla. Ti prezentacijski i interaktivni eksperimenti kronološki prate povijesni razvoj elektrostatike, magnetizma i elektromagnetizma.

Eksperimenti i modeli koje ćemo predstaviti zorno prikazuju djelovanje magnetske sile, izgled magnetskih silnica, magnetsku indukciju (model elektromagneta, Orstedov pokus), magnetičnost materijala u ovisnosti o temeperturi, magnetsku levitaciju, magnetski top, elektromagnetsku indukciju (model električnog generatora i elektromotora), Lenzovo pravilo i inducirane vrtložne struje.

Tehnička škola Sisak

3.D tvornica budućnosti“ je projekt Tehničke škole Sisak namijenjen učenicima i nastavnicima srednjih strukovnih škola za usvajanje novih inventivnih načina stjecanja znanja, kompetencija i novih ishoda učenja iz područja primjene 3.D tehnologije, ICT tehnologije i robotike.

Voditelj projekta, prof. Stevče Arsoski će sa suradnikom Denisom Posilovićem na ODI2016 predstaviti rezultate rada na ovom projektu, a to je specijalno robotizirano vozilo – rover za istraživanje opasnih i nedostupnih područja, nastalo primjenom 3.D tehnologije po uzoru na svemirski program Google Lunar XPRIZE.

Izrada ili proizvodnja dijelova za rover na 3.D printeru na neki je način temelj nove industrijske proizvodnje tvornica budućnosti. U budućnosti će sva oprema i dijelovi potrebni za neko vozilo ili uređaj biti proizvedeni ili isprintani na mjestu gdje je nastao kvar i trebat će samo ugraditi zamjenski modul ili dio.

Drugim riječima, za rezervni dio nekog stroja će trebati samo 3.D printer i dizajn elementa u elektronskom obliku. Posjetite nas i zavirite u svijet budućnosti uz suradnike projekta Tehničke škole Sisak.

Udruga za darovitost DAR

Udruga Dar pruža podršku darovitim učenicima u RH kojih prema Strategiji znanosti obrazovanja i tehnologije ima oko 7.500 te radi na provođenju navedene Strategije. Djeluje od 2014. kao građanska inicijativa, registrirana je kao udruga 2015., a čine je roditelji i stručni suradnici.

Misija udruge je promicanje darovitosti kao društvenog bogatstva. Za otvoreni dan IRB-a pripremili smo nekoliko radionica:

  • MINECRAFT-KODIRANJE- po predlošku Hour of Code, međunarodnog događaja za popularizaciju kodiranja – MINECRAFT- zainteresiranima će edukatori približiti osnove programiranja na predlošku popularne igre MINECRAFT.
  • ARDUINO - je ime za otvorenu računalnu i softversku platformu koja omogućava dizajnerima i konstruktorima stvaranje uređaja i naprava koje omogućava spajanje računala s fizičkim svijetom tj. stvaranje interneta stvari. Arduino je stvorila talijanska tvrtka SmartProjects 2005. rabeći 8-bitne mikrokontrolere Amtel AVR, da bi stvorili jednostavnu malu i jeftinu platformu s kojom bi mogli lakše povezivati računala s fizičkim svijetom. Posjetiteljima će edukatori predočiti osnove arduina koje se održavaju i u udruzi DAR.
  • ROBOTIKA – na mBoot robotima će edukatori  posjetiteljima omogućiti da nauče osnove programiranja robota koje je udruzi donirao Nenad Bakić.

Za sudjelovanje na radionicama potrebna je prijava.