ODI2016: Što sad znanost ima s tim?

Zatvorite oči i zamislite najveći znanstveni institut u Hrvatskoj – Ruđer Bošković, Ivan Supek, prvi ciklotron ili prvo računalo samo su neki od pojmova koji bi vam prvi mogli pasti na pamet.

Postoji toliko zanimljivih povijesnih činjenica, znanstvenih otkrića, zanimljivih istraživanja - pravog znanstvenog blaga koje je smješteno na Institutu Ruđer Bošković i koje čeka da bude otkriveno!

Jeste li znali da je tim znanstvenika koji je potekao s IRB-a stvorio jedinstvenu elektronsku valutu – vingd te da je na IRB-u napravljeno prvo računalo i poslan prvi email u Hrvatskoj?

To su samo neke od zanimljivosti koje ćemo otkriti posjetiteljima, a bogati program ovog jednodnevnog popularno-znanstvenog događanja, vjerujemo, oduševit će jednako one najmlađe, školarce te njihove roditelje, bake i djedove.

Program događanja

Ove godine pripremili smo bogati program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu ''Što sad znanost ima s tim?''

Na čak 13 istraživačkih postaja, koje smo smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u tajnovitim zgradama Instituta, posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnim pokusima i predavanjima te pronaći odgovore na zagonetke suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni, saznati kako skladištiti vodik, prikupljati dokaze i zaviriti u svijet CSI-a, zaviriti u nanomaterijale i sprijateljiti se s fotonima!  Pored toga, i ove godine ugostit ćemo prijatelje popularizatore znanosti.

Također, i ove godine zahvaljujući našim vjernim sponzorima i partnerima pripremamo i brojna druga iznenađenja i nagrade!

Mini projekt "Istražujem svijet znanosti i inovacija"

Novost je da smo ove godine u suradnji sa Zakladom Znanje na djelu u sklopu Otvorenih dana pokrenuli i mini projekt ''Istražujem svijet znanosti i inovacija'' koji je posebno usmjeren na učenike i profesore trećih razreda srednjih škola, a cilj mu je povezati obrazovanje, znanost i tvrtke.  

Glavni partner ovog projekta su Zagrebačke otpadne vode (ZOV). Tvrtke koje će učenici posjetiti su: ZOV, Končar, INA, Xellia, Genos, Centar za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' te Ericsson Nikola Tesla.

Naime, ovaj pilot projekt održava se u tri faze i to 21.3.2016. s radionicama za nastavnike te, zatim u petak 13.5.2016. s radionicama za učenike trećih razreda srednje škole. Program je osmišljen tako da nakon jutarnjih znanstvenih radionica na IRB-u, u popodnevnim satima učenici posjete tvrtke iz gospodarstva i saznaju kako se znanja iz znanstvenih istraživanja koriste za razvoj različitih proizvoda i usluga u gospodarskom sektoru. 

Kroz sudjelovanje na 19 radionica, uz vještine analize podataka, istraživačke i eksperimentalne metode, učenici će razviti prezentacijske i komunikacijske vještine, vještine rada u timu te razmjeni iskustava i ideja tako što će drugog dana programa rezultat svojih istraživanja prezentirati u sklopu službenog programa Otvorenih dana i to u subotu 14. svibnja 2016.  

Što je ODI?

ODI2016 događanje kraća je inačica Otvorenih dana IRB-a koji se svake dvije godine organiziraju od 2004. kao trodnevna manifestacija s velikim brojem popularno-znanstvenih predavanja i demonstracijama znanstvenih pokusa i istraživanja u znanstvenim laboratorijima.

Do danas je u sklopu Otvorenih dana Institut posjetilo više od 30.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. Budući da je interes svake godine sve veći, Ruđerovci su odlučili da će i ove godine opet otvoriti svoja vrata u sklopu jednodnevnog događanja.

Cilj je ovakvih događanja motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. IRB također želi građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane.

U sklopu ovogodišnjih ODI 2016 Institut ponovno otvara svoja vrata svim zainteresiranima kako bi ih upoznao sa svojim radom i znanstvenicima. Sve aktivnosti vezane uz ODI 2016 održavat će se od 10.00 do 17.00 sati. Vidimo se!